Reportage PiPa

Broers Ben & Aloys Löwik – Almelo 1e NPO Brive afdeling 9 van 4.350 duiven.

De eerste grote fondvlucht van dit seizoen in Afdeling 9 vanaf Brive leverde op zaterdag 5 juni j.l. een zege op voor de NL 07-1274314 van de Gebr. Löwik uit het Twentse Almelo. ‘Rambo’ zoals de duif inmiddels is gedoopt was niet alleen de snelste van afdeling 9, maar ook van zone 2 van de Noordelijke Unie.

Ben en Aloys Lowik

Ben en Aloys Löwik uit Almelo, winnaars van NPO Brive in Afdeling 9.

Met een snelheid van 1.092 mpm. is ‘Rambo’ maar liefst 88 mpm. sneller dan de nr. twee van het NPO concours. Dat is omgerekend een voorsprong van een uur en een kwartier! Vanaf de melding op teletekst ’s ochtends was er een constante stroom van felicitaties, bloemen en telefoontjes. De club ‘De Reisduif’ Almelo – het N.I.C. – de Fondclub en de VNC lieten zich in deze ook niet onbetuigd.

De broers Ben en Aloys Löwik uit Almelo zijn bepaald geen onbekenden in de fondwereld van Oost Nederland. Ruim een halve eeuw spelen ze al samen in combinatie. Vijfentwintig jaar geleden besloten ze alleen op de grote fond verder te gaan en dan met name de meerdaagse fondvluchten, welke tevens tellen voor het VNC kampioenschap. Dit spelverband mag zich in afdeling 9 in een grote populariteit verheugen. De broers Löwik behoren er al jarenlang tot de toonaangevende liefhebbers. Gedurende de laatste 25 jaar speelde men 18 jaar in de eerste tien Generaal kampioenen, waaronder vier keer eerste en vier keer tweede. Dan moet je dus echt van goede huize komen! Zij doen dit met een zeer homogene stam duiven, welke zijn oorsprong vindt in succesvolle fondduiven uit de jaren zeventig. Zij komen van toenmalige streekgenoten als Klein Haarhuis, Geesteren, Dick Stern, Ruurlo en Gerard Telgenhof, Harbrinkhoek ( Jos Hermans-duiven). Ook duiven van Benno Wildenborg, Lichtenvoorde en Gerard Besselink uit Almelo (Rode Wijnakkers duiven) drukken een belangrijk stempel op de kolonie. Latere aanwinsten kwamen van Harold Zwiers, Den Ham en Jan Becher, Nijverdal. Hun duiven presteren niet alleen goed met zwaar weer, maar ook met wind achter. Het liefst heeft men wat donker weer.

Er wordt veel aan familieteelt gedaan om de stam vast te houden. Verder in het oog springende prestaties zijn o.a. de eerste prijzen op de VNC concoursen vanaf Dax (in 1986 en 1990 met de grootvader van ‘Rambo’) en Limoges in 2004 ( één uur voorsprong) en 2001, toen men zelfs 1 t/m 4 in de VNC was! De vliegduiven, 30 koppels oude duiven welke op nest worden gespeeld en de jonge duiven, zitten bij de 60 jarige Ben Löwik. Deze beschikt over een diepe tuin, waar meer dan voldoende ruimte is voor enkele eenvoudige doch doelmatige tuinhokken.

De kwekers zitten bij de 65 jarige Aloys Löwik. De helft van de 60 oude vliegduiven zijn jaarlingen, die worden ingevlogen op de vitesse, midfond en dagfond en één keer mee gaan op een meerdaagse fondvlucht. Men wil weten wat erin zit. De duiven van twee jaar en ouder krijgen 2 of 3 grote opdrachten te verteren. Begin februari is er gekoppeld en ieder koppel bracht één jong groot. Eind maart/begin april worden ze gescheiden en gaan op weduwschap het hele vitesse-programma mee. Daarna worden ze herkoppeld, zodanig dat ze op de juiste stand zitten voor de eerste of tweede fondvlucht. De duiven blijven tot op hoge leeftijd goed presteren. Er wordt niet verduisterd en het medicijngebruik is nagenoeg nihil. Wel wordt er in de wintertijd veel gewerkt met knoflook en ui. Men hecht veel waarde aan het goed opleren van de jonge duiven, het liefst het hele programma mee met enkele NPO vluchten.

Rambo pipa NL 07-1274314 ‘Rambo’ van de Gebr. Löwik uit Almelo.

Hij speelt de 1e NPO Afdeling 9 van Brive van 4.350 duiven en verder de 1e van Zone 2 van de Noordelijke Unie.

Zware Brive prooi voor “Rambo”

Ben Löwik had zaterdagochtend zijn duiven laten trainen en rond kwart voor negen weer binnen gelaten. Broer Aloys was er goed en wel toen even over negen de NL 07-1274314 ‘Rambo’, welke als 3e getekende was afgegeven, zich meldde. Op een afstand van bijna 888 km. wordt hij op 09.02.50 uur geklokt. Direct wordt ook sportvriend Gerard Besselink gebeld. Deze kan het niet geloven: ‘ik zit net naar teletekst te krijgen ( TV Oost) en er staat nog niks op’ is zijn reactie. Even later is de melding verwerkt en staat de naam Löwik pontificaal als enige vermeld. ‘Rambo’ heeft als vader de Oude Sint Vincentdoffer van 1995, een zoon van de ‘Dax-doffer’ die in 1990 de 1e VNC won. Deze ‘Oude St.Vincentdoffer’ vader won zelf 10 overnachtprijzen. De moeder van ‘Rambo’ is een duivin van Harold Zwiers uit Den Ham. In 2008 pakte hij als jaarling al een vroege prijs op Frankfurt a/d Oder.

Vorig jaar kwam hij van de eerste fondvlucht vanaf Limoges gewond thuis. Hij stond toen nog net op de uitslag, maar werd dat seizoen verder niet meer gespeeld. Ben en Aloys hadden voor Brive veel vertrouwen in hem en zetten hem als 3e getekende van de 20 gezette duiven op de poulebrief. Hij was heel gek op zijn jong van tien dagen toen hij werd ingemand. In zijn totaliteit was het met vier prijzen van twintig gezette duiven op deze Brive een minder resultaat dan wat de broers Löwik normaal gewend zijn. Maar de eerste NPO vergoedt natuurlijk veel, zo niet alles. En wat nu verder met onze ‘Rambo’? Zoals het er nu uit ziet gaat hij op een volgende grote fondopdracht gewoon weer mee. Ben en Aloys, van harte gefeliciteerd met deze schitterende prestatie. Het is jullie door iedereen van harte gegund!

Reacties zijn gesloten.